Kine-Coach

Kinesitherapie

Onze praktijk staat voor een professionele revalidatie op maat van de patiënt en zijn problemen. Klachten worden behandeld door manuele technieken, een begeleide oefentherapie, massage of fysische therapie.
Daarnaast worden tips en een oefenprogramma meegegeven voor thuis om een vlugger herstel te bekomen.

Binnen onze praktijk bieden we naast algemene kinesitherapeutische revalidatie verschillende specifieke behandelingen aan zoals:

  • Sportrevalidatie en Medical taping
  • Ademhalingskinesitherapie
  • Manuele therapie
  • Stabilisatietraining
  • Cardiovasculaire training
  • Algemene kinesitherapie

Sportrevalidatie en Medical taping

Sportrevalidatie wordt ingezet om na een opgelopen sportblessure of letsel het lichaam weer op het oude niveau te laten functioneren. Het kan gaan om een acuut trauma, maar ook om een overbelastingletsel.
Een individuele aangepaste behandeling, begeleiding en testing van de sporter zorgen ervoor dat de sporter zo vlug en veilig mogelijk de sportactiviteiten kan hervatten.
Het gebruik van elastische tape zorgt voor een comfortabel gevoel, een langdurige ondersteuning zelfs na douchen, en de natuurlijke bewegingen worden niet tegengehouden, enkel ondersteund.

Ademhalingskinesitherapie

Ademhalingskinesitherapie of respiratoire kinesitherapie heeft tot doel de longen van de patiënt zo snel mogelijk vrij te krijgen van mucosa (slijm) en een rustige ademhaling mogelijk te maken. Een normaal ademhalingspatroon nastreven en de patiënt leren zijn ademhaling onder controle houden zijn ook  doelstellingen.

Acute, chronische, postoperatieve longaandoeningen zoals bronchitis, pneumonie, COPD, ABPA, mucoviscidose, bronchiectasiën, astma, hyperventilatie, … worden behandeld door middel van specifieke ademtechnieken:

  • Autogene drainage
  • Mobilisaties van de thorax en wervelzuil
  • Begeleiding/controle bij het gebruik van aerosoltherapie, puffer of droogpoederinhalator
  • Inspanningsoefeningen en/of relaxatie

Manuele therapie

Manuele therapie is bedoeld voor mensen met problemen van het bewegingsapparaat (de wervelkolom en de gewrichten van de armen en benen). Vaak is een overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam.
De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passief mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren.

Stabilisatietraining

Corestability training of rompstabilisatietraining is niet meer weg te denken bij verschillende sporttrainingen. Het doel van deze stabilisatietraining is het versterken van de rompspieren (voornamelijk de buik- en rugspieren).  Bij stabilisatietraining wordt er ingegaan op de houding,  het leren aanspreken van een goede houdingscontrole en een spierspanning voor een beter lichaamsbesef.
Een goed lichaamsbesef is nodig tijdens het dagelijkse leven maar zeker bij ook het sporten.
Lang in de zetel of aan een bureau zitten en lang rechtstaan zijn niet te onderschatten belastingen voor de gewrichten. Zeker wanneer het spierkorset niet goed werkt.
Het versterken van de rompspieren zorgt voor een prestatieverhoging en vermindert de kans op letsels.

Cardiovasculaire training

Cardiovasculaire training heeft betrekking op de pre- en postoperatieve revalidatie van hart, bloedvaten en longen. Via een individueel trainingsprogramma wordt enerzijds aandacht besteed aan de ademhaling en anderzijds wordt getracht de fysieke conditie te optimaliseren.
De oefeningen en inspanningen verbeteren de hartfunctie en verhogen de inspanningscapaciteit. Zo krijgt u een betere fysieke conditie en een groter uithoudingsvermogen.

Algemene kinesitherapie

Het grootste deel van alle behandelingen voor kinesitherapie zijn aandoeningen aan het bewegingsstelsel. Dit gaat van peesontstekingen, revalidatie na breuken, verstuikingen of operaties tot spanningspijnen in nek en schouders, rugpijnen, stijve spieren en gewrichten. Er wordt gewerkt met mobilisaties, massage, actieve of passieve oefentherapie, manuele lymfedrainage, elektrotherapie, warmtepakkingen, ijs, …